úterý 25. února 2014

Houblon Chouffe

Styl: pivo (svrchní kvasinky)
Výrobce: Belgie
EPM: vím já?
C2H5OH: 9 % objemových
Místo, způsob konzumace: na samotě, havlované - DMT: 08 2016

Vše, co potřebujete vědět je, že jsem ho koupil v ABS u Lovaně za 4,16 euro. Ano, opravdu to nebylo 300 dollarů jako v Krně.


Dříve mi tento styl chutnal a tohle byl jeho nejlepší představitel. Dnes mi ty pachutě z kvasnic vadí stejnou mírou, jako je tomu u weizenů. Ale ještě se to dá snést. Někdo to má rád, Troll ne. Pokud chcete pitelnější obdobu s větším množstvím belgického chmele a s lepším kvasničným profilem, doporučuji Hommel Popperings. Z tohoto piva jsou cítit ryby, mušle opražené na másle, mořské řasy, asijská obilnina s octem, wasabi, sojovka a celý ten zmatek zakončuje zázvor a rohlík. Samozřejmě nechybí sušenky, toasty, topinky, broskve ani louh sodný.

neděle 16. února 2014

Cantillon Grand Cru Bruocsella Lambic Bio 2010

První týden v lednu ke mně dorazily z Bruselu kromě Chimay Blue i tři lahve kyselých belgických piv. Dvakrát Oude Geuze od 3 Fonteinen a poslední sedmička byla z pivovaru Cantillon. 3 Fonteinen jsem již znal, ale Bruocsella Lambic nikoliv. Našel jsem si na internetech pouze cenu, abych věděl, jak moc je to v centrálních bruselských pivotékách drahé. Sice levnější než v Brně, ale drahé to tedy je značně. Geuze od 3 Fonteinen bylo plněno až skoro po zátku a navíc bylo dost sycené, takže mi zátka lehce vyskočila do dlaně a pivo po vteřině ejakulovalo na linku a dlažbu v kuchyni. Cantillon byl tradičně uzavřen neaglomerovanou korkovou zátkou, která byla ukrytá pod běžným korunkovým uzávěrem. Tentokrát jsem pivo otvíral s připravenou sklenicí a patřičným respektem. Zbytečným respektem, protože jsem musel zátku páčit vývrtkou, jako z běžného vína.


středa 12. února 2014

Eldridge Pope Thomas Hardy’s Ale Vintage 1999

Tenhle skvost jsem dostal od známého jako dárek k Vánocům v rámci nečekané belgické ochutnávky, o které jsem psal před nedávnem. Tímto mu ještě jednou děkuji. Jedná se opravdu o vzácnost. A to nejen proto, že po zásahu skvělé neviditelné ruky trhu tento výborný a legendární pivovar přestal v roce 2003 existovat. První várku uvařili v roce 1967 ke 40. výročí smrti Thomase Hardyho. Tato verze byla o něco slabší a po proběhnutí primárního kvašení byla při zbytkovém cukru, na kterém začíná kvasit běžná dvanáctka, stočena do sudů po sherry. O rok později se pivo začalo oficiálně prodávat, ale už tuším v pozměněné verzi, ještě silnější, nepatrně tmavší a stařené v jiných sudech. Chutě sherry tak prý vystřídaly chutě portského. Pivovar přestal Hardyho ejl vařit v roce 1999, a právě poslední ročník 1999 koupil kdysi onen známý v brněnském Carrefouru. A nekoupil naštěstí jen jeden. Pivovar O'Hanlon's zkusil v roce 2003 produkci oživit, ale Klausem popisovaná a uctívaná tržní hamižná ruka ho opět v roce 2008 usmrtila. Výroba takového ejlu opravdu není nic jednoduchého, navíc pivovar doporučoval pivo otevřít nejlépe až po 25 letech a tuším ne dřív jak po 3 nebo 5 letech. Ale ta námaha trpělivost stojí za to. Nyní již máte dostatek indicií a můžeme přejít k ochutnávce samotné.


čtvrtek 6. února 2014

Lucky Bastard Pale Ale batch #0018

Styl: pivo (svrchní kvasinky)
Výrobce: ČR
EPM: 12 %
C2H5OH: 5 % objemových
Místo, způsob konzumace: Tajné místo, havlované 0.75 l - DMT 9.2.2014

Lahev. Nový recept? Kvalita opět neuspokojivá. Květinová vůně, med, lehce zatuchlinka, možná trochu mladina, zeleninka. Tělo i chuť prázdné, natrpkle hořké jako slepýš obalený pylem z pelyňku. Více trpké a pouze trpké. Trochu připomíná zbytky piva z propagace kvasnic, overpitching, žravé MO? Celkově horší pitelnost. Momentální várka silnějšího Idnia ejlu voní rozhodně lépe, chuť je také docela přijatelná. Vařím údajně horší piva a tudíž jsem se na základě sebereflexe rozhodl ukončit činnost.


středa 5. února 2014

Chimay Grande Réserve

Už to tak vypadá, že se mi v polovině ledna na stole objevily dvě nádoby tohoto vánočního piva a hned ve velkém tři čtvrtě litrovém balení. Jednu lahev jsem si nechal narychlo přivézt z Brusselu, protože i v předraženém Templu pro turisty v centru ho mají levnější než v Brně (v Makru mají momentálně jen červený). Druhou přinesl můj známý, říkejme mu třeba Vladimír U. Ostatně, právě on si koupi čerstvé sedmičky vyžádal, ta jeho už totiž měla před časem páté narozeniny. Data minimální spotřeby byla 2013 a 2018. Když už bylo pivo na stole, tak jsme ho otevřeli.

Nalevo ročník 2008, napravo 2013