neděle 30. října 2016

První kapky kyselého deště -Wild Creatures

Jistě už někteří z vás registrovali existenci nevýrazného pivovaru Mamut z Mikulova. Pokud se budeme bavit o jejich ležácích, tak za sebe mohu stručně říci: "Ne." Podrobněji si pivo nevybavuji a ani se o něm moc vybavovat vlastně nechci. Mamuta zmiňuji proto, že ho vlastní vinařská rodina, která se posledních pár let zaníceně věnuje výrobě kyselých piv. Pivovar, kde bych mimo pořádných klasických piv experimentoval právě s kyselými pivy a právě ve spolupráci s moravskými vinaři, byl vždy můj sen. Kombinace pšeničného perského piva a vinné révy, jak to dělají třeba v Cantillonu mě totiž naprosto uchvátila. No a on už si ten sen dnes žije někdo jiný. Mikulovští Mamuti nazvali svůj projekt Wild Creatures a vyrábí zde čistá perská piva a především pak různé ovocné varianty. No a vzhledem k tomu, že k podobným srandám je potřeba dřevěných sudů (kvůli afinitě divokých kvasnic ke dřevu, správné míře mikrooxidace a vůbec jako domov pro rozličné spektrum MO), tak došli nejspíš i zde k závěru, že je budou používat také. Shodou náhod jsem se dostal ke dvěma havlím, když si Vlasta Silon přivezl do svojí pivnice asi dva tucty třetinek. Nebyly určeny na prodej, protože se s nimi, jak sám nepřímo přiznal, chtěl chlubit v Bruselu a také podlézat místním blenderům. Naštěstí známe obsluhu, která nebyla o věci uvědoměna a tak nám je bez problémů za nekřesťanskou cenu 136 Kčs/0,33l prodala. Myslím, že si s tímhle zbožím Vlasta Silon v Belgii nepřátelé nenadělá.




Ukořistili jsme pivo s přídavkem vyzrálých svatovavřineckých bobulí a višňovku. Svatovavřinecké vonělo po révě a rybízu, bylo středně kyselé, dobře stavěné, dobře prokvašené, dost dobrý kyseláč. Višeň se zdála být po Vavřincovi málo aromatická, ale po napití se ovoce jednoznačně projevilo. Opět velmi solidní perské pivo, avšak trochu těkavější a ostřejší, kolega se nechal slyšet, že cítí i mírný náznak odlakovače. Réva přeci jen asi přitahuje vybranější společnost breberek než běžné ovoce. Ochutnal jsem už pár perských piv a dokonce i velmi odvážné a nepovedené domácí pokusy (nikoliv moje, několik let marně sháním malý použitý sud) a Wild Creatures mají nakročeno opravdu správným směrem. Jen ta cena je tedy smrtící. S pivem chtějí údajně prorazit do zahraničí a s takovou by stálo třeba v Dánsku více než Mikkeler a ten navíc vaří perská piva v Belgii. Nicméně 136 je cena s hospodskou více než židovskou marží. Také údajně prodávají sedmičky za výhodnější ceny. To by se totiž jinak vyplatilo na dálnici odbočit raději doleva a koupit si pár sektů od pana Petráka.

Žádné komentáře:

Okomentovat