středa 15. června 2016

Pivní školka: jak si doma uvařit německý Altbier

V dnešním díle si ukážeme, kterak uvařit pravý Altbier tak, jak to dělají profíci v Düsseldorfu nebo třeba broumský řemeslovar Waldemar.


Základní Altbier je pivo polotmavé, vyvážené a velmi dobře pitelné v jakékoliv roční době za jakéhokoliv počasí. Mocnost mladiny by se měla pohybovat okolo 11-12 EPM. Žravé kvasinky odvedou svoji práci během první fáze teplého kvašení poměrně rychle a pak jsou nuceny snížením teploty k hibernaci, což je druhá fáze kvašení, kdy pivo dozrává několik týdnů ve sklepích. My musíme postupovat stejně a nepodceníme žádnou drobnost. Je dobré začít přímo u vybavení, kdy vyhodíme některé české, polské nebo čínské pomůcky a budeme se snažit používat především ty z německé produkce. Také nesmíme podcenit vodu. Na Moravě je voda poměrně nekvalitní, jelikož obsahuje velké množství dusičnanů, jež se do vody dostávají z pražských stok, které nám sem česká vláda v rámci projektu "Chceme Prahu čistou!" ve velkém pumpuje. Osobně jsem se tedy pokusil vodu alespoň trochu poněmčit, takže jsem ji převařil s uhličitanem vápenatým a následně osolil na profil vody v Düsseldorfu.

pátek 3. června 2016

Sweet Heat, vegetable dreams

Styl: pivo (svrchní kvasinky)
Výrobce: U.S.
EPM: max 666
C2H5OH: 4,9 % objemových
Místo, způsob konzumace: Tajné místo, havlované 0,56826 l - DMT ??.??.????

Piva jsem nabyl darem. Vzhledem k tomu, že je moje pivní orientace čistě heterácká - klasická piva jako pils, keller, altbier a kolínská, tak by se mohl jevit dar jako nevhodný. Avšak já jsem byl za něj rád, protože bych si ho sám nikdy nekoupil. Pokud se podíváte na papírové parametry tohoto autsajdra, tak vám bude jasné, že se jedná o dobrovolný samo knock out. Obsahuje meruňkové pjuré a kýbl papriček druhu "Skotský klobouk". V České republice by si to koupil asi jen šílený sebemrskač, co má slamník vycpaný bankovkami. V USA samozřejmě vyrábí i mnohem šílenější věci, ale nic není šílenějšího než užívání imperiálních jednotek. Proto ten vymazlený objem, za což se nám Amerika omlouvá. Datum minimální trvanlivosti si nepamatuji a nemusí nás trápit, tohle pivo určitě nestárne.